BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Украсяват Вазата за Гергьовден изцяло с русенски цветя

На 6 май Община Русе подготвя богата празнична програма по случай Деня на храбростта, който е и Празник на Русе.

За Гергьовден с нови цветя ще бъде украсена и Вазата в парка, по която вече се работи за оформяне на новата шарка. Засега тя се пази в тайна, но всички 30 000 цветя за пръв път ще бъдат изцяло русенски, отгледани в оранжериите на ОП „Паркстрой“, пише Русе Медиа.

На самия 6 май от 10 до 18 ч пред Ларгото на Операта ще има много образователни и забавни моменти за децата на Русе и техните родители. Събитието е част от образователното турне на National Geographic KIDS, което гостува в Русе за втора поредна година.

В 11:30 ч по традиция започва тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (пл. „Княз Ал. Батенберг“), а от 12:30 до 14:30 ч. в Градската градина, около Паметника на Свободата ще оживее духът на стария Русчук.

Живи сцени и картини от бита на русенци от края на 19-и и началото на 20-и век ще бъдат умело пресъздадени в своеобразния спектакъл на открито „Ретро Русе“. В него ще участват артисти и музиканти от Драматичния театър, Русенска опера, Кукления театър, ФТТ „Найден Киров“, ученици от Училището по изкуствата, ПГ по туризъм и ПГ по облекло. Празникът се осъществява и със съдействието на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Художествената галерия, Дружество „Традиция“, Фондация „Въздигане“ и Исторически парк – Варна, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ОП „Русе арт“.

Идеята на „Ретро Русе“ е да възкреси по атрактивен и оригинален начин живота на „Малката Виена“. Режисьор и сценарист на събитието е Орлин Дяков, а художник по костюмите – Виолета Радкова. Някои от емблематичните „първи неща“, с които Русе се гордее, и още много изненади очакват русенци и гостите на града, които ще имат възможност не само да наблюдават, а да станат и част от спектакъла.

От 17 ч на сцената пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, а от 20 ч на площада пред общината русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21 ще повдигнат градуса на настроението и ще закрият празничната вечер.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!