BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три версии за влаковия инцидент край Ветово

Цяла нощ ще източват горивото от три от дерайлиралите цистерни

Започна източването на горивото от дерайлиралите цистерни на товарния влак между гарите Ветово и Сеново. Първата цистерна e почти прехвърлена.

Екипите на компанията „Железопътна инфраструктура“ и на Пожарна безопасност ще работят и през нощта. Продължава и разследването на причините, довели до инцидента. Работи се по три основни версии, информира БНТ.

Цистерните, които са били върху релсите, са изтеглени на безопасно разстояние, обясниха от пожарната. Започна и прехвърлянето на горивото от две от тези, за които има риск от изтичане на горивото.

Останали са само 4 цистерни, които трябва да обезопасим. Надявам се до края на деня да приключим с едната цистерна, с източването на горивото от цистерната. Другата цистерна предстои да бъде източена, но тя е по-обезопасена„, заяви Веселин Марков, главен инспектор в РД „Пожарна безопасност“ – Русе.

Сериозен риск има при три от цистерните, които са залепени една в друга и при разделянето им може да се получи искра.

Дейностите, които ще извършим, ще бъдат обезопасяването им чрез изтегляне на горивото, след което вътре в тези цистерни ще бъде вкарано пенообразно вещество, пяна, с цел още повече да ги обезопасим. Чак тогава ще пристъпим към разделянето„, обясни комисар Валентин Красналиев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ – Русе.

Всичко е организирано тази нощ да се работи, докато не се източат трите цистерни, които са най-рискови„, допълни Борислав Аврамов, главен ревизор в НКЖИ.

Изясняването на причините за инцидента продължава.

Заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт Бойчо Скробански каза, че се работи по три версии. Най-малко вероятна е превишаване на скоростта от 25 км/ч.

Скорост превишена няма, не мисля, че има. След като са били извършвани частични ремонти трябва да се установи инфраструктурата в какво състояние е и на второ място-подвижният състав, техническото състояние на вагоните, на вагона, който е дерайлирал„, отбеляза д-р инж. Бойчо Скробански.

Не е ясно кога ще бъде възстановен повреденият железопътен участък.

За пътниците по направлението Русе-Каспичан е предвиден обходен маршрут.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!