BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ – Русе провери „Линамар“ за изпускане на вредни емисии

Моментните данни не са показали отклонения от нормите за общ органичен въглерод, серни оксиди и въглероден оксид

Експерти на РИОСВРусе и Регионална лаборатория – Русе към ИАОС извършиха планов емисионен контрол на инсталация за каруселно леене в „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. То е осъществено през вечерните часове, като е започнало от 20:00 ч. на 6 октомври и е продължило до 01:00 ч. на 7 октомври. Целта на емисионния контрол е да оцени съответствието на концентрациите на изпусканите замърсители със заложените норми за допустими емисии в комплексното разрешително на оператора. Моментните данни не са показали отклонения от нормите за общ органичен въглерод, серни оксиди и въглероден оксид, но окончателните протоколи ще бъдат предоставени от РЛ-Русе до края на седмицата, съобщиха от РИОСВРусе.

Преди това друг екип е извършил обходи в рамките на града и проверка в завода за спазване процедурата за по-бърз достъп на експертите, каквото предписание е дадено на оператора, както и работата на инсталациите в халетата. По време на контролната проверка не са постъпвали сигнали за за неприятни миризми.

Директорът на РИОСВРусе инж. Цонка Христова информира Посолството на Канада за Румъния, България и Молдова в Букурещ за осъществения контрол на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД и предприетите мерки от страна на инспекцията спрямо дружеството във връзка с оплакванията на жителите на Русе за неприятни миризми. В отговор на това от посолството е получена подкрепа и уверение, че ще се насърчи компанията да бъде активна в подхода си на общуване с местната общественост, се казва в прессъобщение на екоинспекцията. Извънредният контрол на дружеството продължава.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!