BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приети с максимален бал студенти няма да плащат такса за обучение

Приети с максимален бал студенти в Русенския университет няма да плащат такса за обучение през първата година

Новоприетите с максимален състезателен бал студенти в Русенския университет ще бъдат освободени от такса за обучение през първата година. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Решението е взето на заседание на Академичния съвет на Русенския университет, а целта е насърчаване на добрите резултати, постигнати в учебния процес.

От висшето училище обясняват, че приемът на кандидат-студенти в Русенския университет през идната академична година е в 50 специалности от 23 професионални направления. Предварителната сесия вече тече, като първите изпитни дни бяха на 8 и 22 февруари. Останалите са на 7 и 21 март и на 4 и 25 април тази година.

Кандидатите могат да подадат заявки за участие до два дни преди определената дата. Изпити ще има в Русе, Силистра, Разград и Видин.

От висшето училище обясняват, че младежите, които все още не са завършили средното си образование, могат да се запишат за предварителните изпити, за да участват в предварително класиране и условно записване за определен брой места в университета.

Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор – български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия.

За кандидатите, които не се чувстват достатъчно уверени в знанията си, Центърът за продължаващо обучение към Русенския университет организира курсове за подготовка. Те се водят от висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!