BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенчо Милков: Русе е марка, каквато няма в България

Митът Русе и обичта към града е горивото, които ни захранва, а културните дейци създават храната за умовете и са двигателят за промяна. 

Това заяви на първата по рода си среща с хората на изкуството и културата в Русе кметът Пенчо Милков.

Той ги събра, за да чуе идеите им за развитието и стратегията на културата в Русе. На срещата присъстваха също зам.-кметът по хуманитарните дейности Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и председателят на комисията по култура в ОбС Росица Георгиева, предаде Русе Медиа.

Енчо Енчев сподели, че макар бюджетът за 2020 г. да дублира миналогодишния и много от събитията да са подобни, желанието на общината е те да се случват по различен начин. Това ще се види още на тържествата по случай 20 февруари – Освобождението на Русе, и националния празник 3 март.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов предложи да се продължи концепцията на проекта „Аз, градът“, който обедини преди време различни творци да представят по интересен начин своето изкуство. Той бе подкрепен от директора на „Арена медиа“ Димитър Липовански, който припомни, че тогава самата общност е избрала най-добрите идеи по един изключително демократичен начин. Той постави и концептуалния въпрос, на който трябва да си отговорят хората на изкуството в Русе – къде е позиционирана русенската култура в скалата на българската, накъде е тръгнала и къде иска да стигне. Според него е добре да се организира една широка среща, на която всички да представят своята визия какво биха искали да представлява тяхната гилдия.

Директорът на Драматичния театър Орлин Дяков постави един от важните проблеми – програмирането на събитията така, че да не се застъпват по няколко в един и същи ден. Това затруднява публиката, която е една и съща. Той отново предложи интересни събития – като фестивалът на живите статуи, който е единствен в България, и „Мартенски музикални дни“, да влязат в пакетите на туроператорските фирми. Така би могло действително да се развива т.нар.културен туризъм.

Част от присъстващите повдигнаха и въпроса за работата на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“, като настояха да се даде повече прозрачност на финансирането и мотивите за одобряване или отхвърляне на даден проект.

Зам.-кметът Енчо Енчев коментира, че желанието на общината е да има съвместна работа между образователните институции и русенската култура. Вместо да ходят частни трупи по учебните заведения, децата да влязат в залите на театъра и операта, както вече е направено с музея, библиотеката и Художествената галерия.

Кметът Пенчо Милков също изрази намерението си да се подкрепят русенските творци. На първо време ще се закупуват картини на различни, а не на един и същ художник, за подаръци от общината и за попълване на фонда на галерията. Литературното издание „Брод“, чийто последен брой е готов, но няма пари за издаването му, ще продължи да съществува. Фондацията „Русе-град на свободния дух“ е добра инициатива, защото успява да акумулира средства, но ще се подобри прозрачността на работата й.

Заделени са средства и за паметниците на културата – емблематичният Клуб на дейците на културата ще бъде ремонтиран, ще има и пари за поддръжка на Паметника на свободата, който е символ на града. „Русе е марка, каквато няма в България, и ние ще се грижим за нея“, каза още Пенчо Милков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!