BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НАП – Русе: Възнаграждението в избирателни комисии не се облага с данък

Във връзка с предстоящите избори за местни органи на властта офисът на НАП в Русе уточнява, че съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, възнагражденията на членовете на районна, общинска и секционна избирателна комисия не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Поради обстоятелството, че тези доходи са необлагаеми, те не подлежат на деклариране в годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.

Членовете на избирателни комисии, за времето, необходимо за работата им в съответната комисия, се осигуряват като лица, упражняващи трудова дейност на изборна длъжност. Осигурителните вноски на тези лица по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване са за сметка на държавния бюджет.

За всички останали лица, които срещу ангажименти към участници в изборния процес получават различни възнаграждения като застъпници, наблюдатели, анкетьори и др. са относими изискванията по ЗДДФЛ за получени доходи, които трябва да бъдат декларирани през 2020 г. в Годишната данъчна декларация за получени доходи през 2019 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!