BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молебен за здраве отслужиха в Караманово

И тази година в навечерието на пролетта жителите на село Караманово спазиха неписаната традиция и се събраха на молебен за здраве в църквата „Възнесение Господне“.

„Ритуалът се провежда за шеста поредна година. Два пъти през годината – в началото на пролетта и около Димитровден караманчани се събират в храма, за да се помолят и да запалят по свещичка за здраве“, уточни секретарят на местното читалище Петя Герасимова. Тя уточни, че службата се провежда винаги в сряда, когато е пазарният ден в селото.

След водосвета и молебена за благоденствие и успехи на жителите на Караманово отец Михаил прочете част от патриаршеското и синодално послание по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Свещеникът припомни, че на 28 февруари 1870 година султан Абдул Азис подписва ферман, чрез който българският народ се сдобива с автономна православна църква.

Църквата в Караманово е построена преди повече от 150 години от майстори на Колю Фичето, които са градили моста при Бяла. Погледнат от високо, храмът е във формата на кръст. В селото идват общо шестима млади строители, които не след дълго намират своите съпруги. Трима от тях остават да живеят в Караманово и гробовете им са в двора на църквата.

„Много е вълнуващо, че в молебена се включиха не само възрастни, но и много млади хора и майки с малки деца. Добре е, че още от ранна възраст се приучват да влизат в храма и да бъдат добри християни“, не скри отец Михаил. Божият служител освети вода и поръси за здраве и благополучие присъстващите миряни в храма. Той поздрави жителите на Караманово за добрата идея, която съхраняват вече няколко години. Те получиха по парче прясно опечена питка и лъжичка жито. На ритуала освен местното население присъстваха зам.-кметът на община Ценово Ваня Игнатова и кметът на населеното място Бисер Блажев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!