BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Мариана Москова за заболяванията на щитовидната жлеза при децата

Всяка година на 25-ти май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза.

За жалост тези заболявания са често срещани не само при възрастните, но и при децата. През последните години диагностиката им е значително подобрена, а оттам и лечението им. За тези заболявания при децата д-р Мариана Москова – детски ендокринолог и педиатър в ДКЦ-2, гр. Русе – споделя:

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда и е разположена на предната страна на шията. Тя изработва хормони, контролиращи растежа, съзряването на тъканите и органите, обмяната на веществата и енергията и участващи в управлението на обмена на калция в костната система.

Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) може да бъде вродена или придобита. Вродената най-често се дължи на аномалия в развитието на щитовидната или хипофизната жлеза. Придобитата се получава от радиация, някои медикаменти и химически вещества, излишък или недостиг на йод в храната и др. Най-честата причина за това заболяване при децата и юношите е резултат от действието на собствени или чужди антитела – автоимунен тиреоидит (тиреоидит на Хашимото). Най-честите симптоми на заболяването са: лесна уморяемост, умерено наддаване на тегло (не повече от 2,5-5 кг), зиморничавост, суха кожа, косопад, запек, забавяне на растежа и други. Понякога отпред на шията може да се забележи и опипа подутина, която представлява увеличената щитовидна жлеза.

Една от причините за увеличена функция – болестта на Грейвс или Базедова болест, подобно на други автоимунни заболявания, често се среща в няколко члена на семейството и/или в няколко поредни поколения. Установява се предимно при подрастващите, повече при момичетата, отколкото при момчетата. Симптомите на това заболяване включват: уголемяване на щитовидната жлеза, загуба на тегло, обилно потене и чувство за горещина, учестен пулс и усещане за сърцебиене, уголемяване и изпъкване на очните ябълки и др.

Към диагностициране на придобит хипо- и хипертиреоидизъм насочват внимателно събраната анамнеза и щателният преглед от лекар-ендокринолог. Назначават се изследвания на хормоните, произвеждани от щитовидната и хипофизната жлези. Вроденият хипотиреоидизъм се открива рано, като преди изписването на бебето от родилното отделение се взема капка кръв от петичката и се изпраща в Национална лаборатория по хормонален скрининг.

Възли и рак на щитовидната жлеза в детска възраст се срещат рядко, диагностицират се с помощта на различни образни изследвания и се лекуват в зависимост от конкретната ситуация.

Обикновено родителите наблюдават добре децата си и при притеснения и съмнения често започват сами да се информират и да им провеждат изследвания. Това понякога е ненужно, понякога е недостатъчно и води до забавяне на правилното диагностициране. Правилният подход е децата с горепосочените оплаквания и симптоми да се обърнат към личния лекар. Той трябва своевременно да ги консултира с детски ендокринолог, за да се постави правилна диагноза и за да се избере най-подходящият начин на лечение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!