BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнес империята и интересите на братя Бобокови

Макар и да започват бизнеса си в ранните мътни години на прехода, братята Атанас и Пламен Бобокови досега не са имали съмнителна репутация 

В течение на близо три десетилетия те съумяват изградят солидна бизнес империя. Към момента 60-годишният Атанас Бобоков и 51-годишният Пламен Бобоков се считат за едни от най-богатите българи. Новината, че са разследвани за схема по незаконен внос и преработка на отпадъци, първоначално бе посрещната със скептицизъм, тъй като става дума за хора със солидни позиции и бизнес, който няма как да не е наблюдаван под лупа години наред от различните отговорни институции. Докато на 30 май не бе официално съобщено, че и двамата са обвиняеми за престъпна схема, която била обслужвана от зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

По-голямата част от бизнеса на братя Бобокови е общ, но имат и самостоятелни проекти. Занимават се основно с производство и търговия с масла, с производство и рециклиране на акумулаторен скрап и отпадъчни масла. Компаниите им работят в десетки държави, на три континента. Заедно с Милен Бойчев притежават Международната компания за инвестиции развитие, чрез която извършват част от вложенията си, пише Mediapool.bg.

През 1992 г. братята основават в Русе първата си фирма ЕТ „Бобоков и синове“, с предмет на дейност търговия с облекла и аксесоари. За кратко опитват и търговия с горива, но се преориентират към бизнеса със смазочни продукти. През 1993 г. основават дружеството „Приста Ойл“ за производство и дистрибуция на автомобилни масла, което и на практика им носи успеха.

През 2000 г. американският гигант „Тексако“ купи 25% от дружеството, а през 2006 г. бяха заместени в компанията от американския инвестиционният фонд „Грамерси“. През 2012 г. обаче Бобокови си върнаха 30-процентния дял и привлякоха на мястото на американците инвестиционното дружество на „Ей Ди Ем Кепитъл“ (ADM Capital) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Четири години по-късно тяхното дружество „Приста ойл Груп“, регистрирано в Холандия, си върна пълния контрол върху бизнеса със заем от „УниКредит Булбанк“.

По това време „Приста ойл“ се раздели с течния терминал за базови масла в Украйна, както и с мажоритарния дял в унгарското предприятие „Богдани Петрол“, произвеждащо емулсии и вазелини.

Преди това, през 2013 г., „Приста Ойл“ придоби в пакетна сделка дялове в чешкото и румънското дружества на американската компания „Шеврон“ (Chevron), включваща дистрибуторски права за реализация и частично производство на продукти от бранда „Тексако“ (Texaco) в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия.

В момента „Приста Ойл“ притежава собствени заводи в България и Узбекистан, където произвежда смазочни материали, греси и специални течности.

Рециклиращият бизнес на братя Бобокови, за който те се оказват обвиняеми, включва „Монбат Рисайклинг“ и „Приста Рисайклинг“. В него участва и Ивайло Петров Манджуков.

„Монбат Рисайклинг“ е на фирмата „Монбат“, която Бобокови създадоха на мястото на приватизирания от тях завод за акумулаторни батерии „Акумикар“ в Монтана през 1998 г. Днес предприятието е сред европейските лидери в производството на акумулатори като над 80 процента от продажбите им са в чужбина. През 2010 г. „Монбат“ открива заводи за рециклиране в Сърбия и Румъния.

През 2016 г. „Монбат“ учредява дружество в Нигерия, година по-късно придобива две немски дружества в литиево-йонния бизнес на клетки и системи с висока мощност. В същата година придобиват „Пиомбифера Италиана“ (Piombifera Italiana S.p.A.) – третата най-голяма компания за рециклиране на батерии в Италия. Двамата са обвинени за схеми с вноса на отпадъци именно от Италия и българската прокуратура омаква съдействието на италианските си колеги по разследването. През 2018 г. „Монбат“ открива дружества и в Южна Африка и Австрия.

През миналата година „Монбат“ учредява нова компания A.Р.Т. Монбат, чиято дейност се фокусира върху използването на най-новите нано технологии.

Дружеството „Приста Рисайклинг“ открива през 2014 г. завод за преработка на използвани масла в Узбекистан.

Бобокови бяха част и от бизнес клуба „Възраждане“, учреден през 2001 г. от Емил Кюлев, Илия Павлов и Васил Божков, чиито имена присъстват и в представения от прокурорите „списък“, нахвърлян на ръка върху гърба на снимка, открита при обиск в дома на единия брат. Сред членовете на клуба бяха и оръжейният търговец Петър Манджуков, чийто син вероятно е съдружникът им в рециклиращия бизнес Ивайло Петров Манджуков, собственикът на „Дарик радио“ Радосвет Радев, строителният бизнесмен Симеон Пешов и други. В края на 2003 г. Бобокови напуснаха без обяснения бизнес организацията, чиято дейност по-късно замира.

Братята Бобокови имат интереси и в областта на спорта и културата.

Приста ойл“ през годините е била спонсор на български отбори, участвали в автомобилни ралита. Двамата за известно време притежаваха и русенския футболен клуб „Дунав“.

Приста ойл“ е мажоритарен акционер в смесеното дружество с Община Русе, което притежава спортната зала „Булстрад Арена“ в крайдунавския град.

Едноименната фондация на братята Бобокови купи през 2007 г. на търг за 450 хил. лв. сградата на старата музикална гимназия в Русе, която има архитектурна стойност, с идеята да направят там нумизматичен музей. Ремонтът на порутената сграда обаче започна едва през 2017 г. и още не е приключил.

Фондацията им е организатор на десетки археологически и нумизматични изложби в страната. Участвала е и в световни нумизматични конгреси в Шотландия, Испания и Италия.

По линия на археологическите интереси и нумизматиката братя Бобокови имат връзка с крупния колекционер на антики Васил Божков, който към момента е над дузина повдигнати обвинения и се укрива в Дубай.

По линия на русенския си произход двамата братя са близки и с лидера на ВМРО и вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пламен Бобоков има и винарна, а двамата се описват като страстни ловци в интервютата за различни медии през годините.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!