BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Уредник в Историческия музей: Искаме русенци да присъстват в историята на града си

Историята на теглилките ще оживее в следваща музейна изложба в Русе.

Специалистите от Регионалния исторически музей вече са започнали идентификацията на предметите в колекцията си, която показва как са се измервали стоки и предмети преди и след въвеждането на килограма като мерна единица. Това става през 1880 г., когато в Източна Румелия е приет Закон за мерките и теглилките, според който единицата за тегло е килограмът, а в Княжество България се случва през 1888 г.

Колекцията включва 58 теглилки и 16 комплекта тежести, използвани през 19, 20 и началото на 21 век. Сред тях могат да се видят най-различни измервателни уреди – традиционни битови везни, технически, такива, които мерят теглото на яйца, теглилки за пликове в пощенски станции, за бебета и зърно. Има и такива с особена историческа стойност.

Това е една комбинирана теглилка за различни насипни течности и други обеми, произведена от Георги Лазов от Пловдив, Фирмата е награждавана още в края на 19 век за изделията си, а за нас като историци е част от един процес, който започва непосредствено след Освобождението – уеднаквяването на мерките и теглилките, приемането на килограма като единица като еталон“, казва Владислав Атанасов, уредник в РИМ-Русе, цитиран от Русе Медиа.

Изложбата е част от концепцията на музея да представя теми, свързани с модерните времена и градската култура. За специалистите е особено важно да показва колекции, създадени чрез дарения – така са събрани голяма част от теглилките.

Искаме русенци да присъстват един вид в историята на града си, това да събужда любопитството, да събужда и дарителството, желанието за даряване, за съхраняване на вещта. Защото много често като специалисти сме свидетели как предмети с очевидно голяма стойност се изхвърлят, унищожават и ние сме общо взето тук първата линия на спасяване“, казва още Владислав Атанасов.

Изложбата от теглилки ще бъде подготвена и показана пред публика още тази година, но все още няма насрочена дата заради извънредното положение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!