BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тържествено осветиха обновения храм в Новград

С тържествена Света литургия откриха обновения храм в Новград.

Църквата „Свети Димитър“ вече е основно ремонтирана като дейностите продължиха в продължение на няколко години. За да отслужат богослужението, дойдоха Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, свещеноиконом Руслан Личев и отец Михаил. Църквата „Свети Димитър“ е изградена от майстори-каменоделци преди 138 години.

Ремонтните дейности започнахме с покривната конструкция, която беше основно обновена. След това сградата беше освежена отвън и вътре, ремонтирани бяха прозорците, подовата настилка също е подменена изцяло. Сериозно внимание беше отделено и на камбанарията. Средствата ги осигурявахме постепенно – от църковното настоятелство, от комисията по вероизповеданията, от частни дарители. Напълно обновената църква е нагледно доказателство, че нещата се случват, макар и по-бавно, когато има желание и единодействие между местната власт, държавните институции и църквата“, сподели кметът на Новград Диана Копчева. Тепърва предстои иконите и иконостасът да се изографисат отново.

След края на архиерейската Света литургия бе изпълнено многолетствие за председателя на храма и за църковното настоятелство, за дарителите и за всички жители на Новград. В тържествена обстановка певците от църковния хор от Свищов огласиха пространството с църковните песнопения. Митрополит Григорий призова християните да се грижат за храма си, защото „каквото е благолепието на храма – Божия дом, това показва какво е благолепието на вашите души. Ако храмът е поддържан чист и спретнат, чисти и съкровени са вашите души. Ако той е мизерен, опушен и изпаднал – такива са душите на християните. Затова се радваме, че храмът в Новград е светъл, чист и обновен, което означава, че и вашите души са чисти, светли и благословени“. По време на службата Дядо Григорий помаза стените на храма – отвън и вътре, с елей, за да прогони злите сили. Великотърновският митрополит отправи молебен за здраве и благоденствие като призова християните да спазват всички противоепидемични мерки и изисквания. Свещениците осветиха и курбана, който беше разпределен в пластмасови кутии и раздаден на миряните.  Всички присъстващи запалиха по свещичка и се помолиха за здраве на своите близки. Дядо Григорий раздаде библии на всички момичета и момчета, прекрачили прага на обновения храм.

В довършителните дейности и при почистването на двора на църквата активно се включи и немалка част от местното население.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!