BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сакън, да не засегнем някоя „наша“ фирма, пък ако ще да отрови света

Всичко хубаво на този свят е синьо… Ах, да знаеш синьото как хубаво блести, пееше преди десетилетия Мими Николова. Този рефрен припяват от вчера и екоинспектори, след като видяха, че реката Русенски Лом тече яркосиня. Изобщо цветът е хубав, а за тях това е равносилно на безопасен. Независимо дали е попаднал с химикалите във водата, храната, дрехите, съдовете, пише Деси Велева във Вестник „ДУМА“

Напоследък подобен напев чуваме по много и различни поводи, свързани с чистотата на околната среда. Колчем се появи нещо нетрадиционно и опасно в екосистемата, което плаши народа, веднага се появява експерт, оборващ налудничавия страх. Демек, простолюдието е неграмотно и не бива доверчиво да вярва на очите, ушите и носа си. Ако в кв. „Факултета“ дими, не значи, че съседите му отвъд улицата дишат отрови. Ако от чешмата във Враца текат червеи, значи тя е достатъчно здравословна за обитаване от дишащи същества. Ако реките текат с цветовете на дъгата или от тях избива пяна, това е на късмет и благополучие. Всъщност излиза, че държавните екоинспекции се пазят да алармират за евентуални рискове за здравето, уж изцяло в изгода на хората. 

Току виж, ако се нарочи едно от малобройните производствени предприятия у нас за стореното зло, някой вземе, че му наложи глоба. А санкциите водят до намаляване на печалбата, оттам – до свиване на заплати или заети, а в най-лошия случай – до спиране на дейността. И какъв ще е резултатът – по-малко данъци в хазната, повече безработни. Защо тогава зорлем да се наказват виновниците за замърсяванията? По-добре да има работа за народонаселението, отколкото да се гони някакво абстрактно здраве. 

Това може да е някакво разумно обяснение за експертните становища. Другото обяснение е ясно и по-вероятно – сакън, да не засегнем някоя „наша“ фирма, пък ако ще да отрови света. 

Да пием по този повод една синя вода.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!