BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенци извървяха над 1 000 000 крачки

Инициативата „Движи се пеша“ се проведе в града

Десетки русенци се включиха в състезанието за най-много изминати крачки „Движи се пеша“, като извървяха над 1 000 000 крачки. Турнирът бе част от инициативите, организирани от Община Русе по случай Седмицата на мобилността (16 – 22 септември), уточниха от общината. 

Най-много крачки бяха изминати от Лилия Георгиева – 159 237. След нея се класираха Мирослава Цветкова и Гено Митев със съответно 141 478 и 133 805 крачки, изминати за седмица.

„Щастлив съм, че допринесохме за по-високата физическа активност на русенци. Общият брой на изминатите крачки показва, че Русе е спортуващ град“, каза заместник – кметът Димитър Недев. Той връчи предметни награди на класираните до десето място.

По време на срещата участниците в състезанието имаха възможност да зададат въпроси, свързани с движението в града. Те научиха повече за разработвания в момента Генерален план за организация на движението. Целта му е да служи като инструмент на общинската администрация за взимането на ефективни и оптимални решения относно градската мобилност и инфраструктура.

На въпрос за подобряване на преминаването по пешеходните пътеки Димитър Недев обясни, че в момента Община Русе разработва заедно с РУ „Ангел Кънчев“ пилотен проект на иновативен светофар, който ще засича със сензор и ще пропуска преминаващите пешеходци. По този начин ще се избегне излишното изчакване на превозните средства.

Европейската седмица на мобилността е годишна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!