BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенската епарахия получи в дар чудотворна икона и мощи на Св. Лука Кримски

На 17 септември 2019 г., когато св. ни Църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, в престолния град Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св. Лука Кримски и мощи на Св. Лука Кримски, донесени от Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украинската православна църква, придружен от дякони и свещеници.

Светините бяха посрещнати пред катедралата „Св. Троица” от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, свещеници и множество християни. В храма, митрополит Наум и духовенството отслужиха благодарствен молебен, след който Негово Високопреосвещенство митрополит Наум обяви, че чудотворната икона на Св. Лука и частицата от неговите мощи са дар за Русенска епархия от Балтския и Ананиевски митрополит Алексий и ще останат за постоянно съхранение в катедралния храм „Св. Троица”.

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище“, а в 1903 година и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестан…ски университет. През 1921 година е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.

Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 година преосвещеният Лукае последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия. Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват чудесни изцеления.

На 22 ноември 1995 година Светият Синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци. През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!