BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проверят 17 предприятия – потенциални замърсители на въздуха в Русе

В Русе предстои проверка на 17 предприятия – потенциални източници на миризми.

Това съобщи инж. Христо Милков – началник на отдел в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Той участва тази вечер в заседание на Комисията за въздуха към Общинския съвет в Русе.

По думите на Милков Регионалната инспекция по околната среда и водите е дала три предписания след проверката за спазване на условията в комплексното разрешително на завода за автомобилни части „Монтюпе“ ЕООД. Те вече са изпълнени. Проверката е извършена в периода между 10 и 18 септември т.г., месец по-рано от предвиденото по план, а причината е постъпилите множество сигнали от русенци за наличие на миризма на „изгорял бакелит“.

Милков каза още, че проверките ще продължат.

Той коментира, че евентуално решение на проблема със замърсяването на въздуха в Русе е въвеждането отново на специална система, работила до 2012 г. в града по програма „Долен Дунав“. За да се възстанови дейността й, е нужно финансиране. Системата може да се надгради и така ще следи какви са нивата на определените замърсители и от кое предприятие може да идват.

По повод на решението на Министерството на околната среда и водите предприятия, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол, Милков коментира, че донякъде това има логика. Той обаче посочи, че миризмите могат да са и без цвят. По думите му видеонаблюдение вече има на ТЕЦ-Русе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!