BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ощетяват свинекомплекса в Бръшлен с 2 милиона лева?

От свинекомплекса в село Бръшлен не са съгласни с размера на обезщетението, което ще получат за евтаназия на животните заради африканската чума.

Те вече са подали иск, с който оспорват начина на изчисляване на сумата, стана ясно на днешното заседание на Епизоотичната комисия в Русе, предаде Кис 13.

По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Дяков, разликата в оценките е около 2 000 000 лева.

Междувременно в Русе е била извършена проверка от Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия. От близо 800 лични стопанства тип заден двор са проверени 90 за укрити животни, но не е установено там да се отглеждат прасета. Инспекторите са реагирали и на два сигнала при които са установени и умъртвени 3 животни, а собствениците санкционирани, като глобата е между 500 и 1000 лева.

От ОДБХ заявиха още, че мерките за биосигурност продължават, за да не се допусне отново появата на заболяването. Това важи и за индустриалните ферми, в които ново зареждане с животни е възможно след окончателната дезинфекция на обектите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!