BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Купуват 35 нови превозни средства за градския транспорт в Русе

Общо 35 нови електрически автобуса и тролейбуса ще бъдат закупени за градския транспорт на Русе.

Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град.

По този повод днес в Министерството на околната среда и водите кметът на Русе Пламен Стоилов е подписал договора за безвъзмездна финансова помощ по европроекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе„. Той е на стойност 46 772 166,30 лева и се изпълнява по оперативна програмаОколна среда„.

С отпуснатите средства общината ще закупи 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса. Новите транспортни средства ще бъдат нископодови и достъпни за хора с увреждания. По проекта ще бъдат монтирани и 24 станции за зареждане в тролейбусното депо. На няколко места в града ще се ремонтира контактната мрежа, като ще се замени с нов модел, който има дистанционно управление. Предвидено е и осигуряване на необходимата инфраструктура за експлоатация на новите автобуси и тролейбуси чрез системи за автоматично позициониране на превозните средства, за видеонаблюдение и за информация на пътниците в реално време.

Целта на проекта е опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на Русе. Така сегашните тролейбуси, произведени в периода 1982 и 1984 г., ще бъдат заменени с чисто нови. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха и на шума, както и до значителна икономия на енергия. Комфортът и времето за придвижване на пътниците също ще се подобрят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!