BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Енотовидно куче заплашва новоизлюпени пеликани в резервата „Сребърна“

Няколко двойки от къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“, край Силистра, вече се радват на своите малки

Но хищник от рода енотовидно куче, който не е коренен за България, заплашва бъдещото поколение на останалите птици.

Първите пеликанчета са излюпени върху две от общо четирите платформи в езерото, съобщи Момчил Петров, експерт от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, предаде БНР.

Това са няколко – 5-6 двойки от птиците, които загнездиха първоначално. През тази година размножителният сезон започна сравнително нормално, като от четирите наколни платформи в обикновено използваната от птиците гнездова колония, само две бях заети, другите две не бяха заети. По-голямата част от птиците загнездиха върху тръстиковите наземни площи. Тези, които първоначално загнездиха, част от тях бяха подплашени отново тази година от три екземпляра енотовидно куче“.

<img alt="Резервата „Сребърна““ src=“https://ruse.bulpress.bg/wp-content/uploads/2021/04/d0b5d0bdd0bed182d0bed0b2d0b8d0b4d0bdd0be-d0bad183d187d0b5-d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d188d0b2d0b0-d0bdd0bed0b2d0bed0b8d0b7d0bbd18ed0bfd0b5.jpg“>

Експертът допълни, че изплашените птици от наземните площи са напуснали местообитанията:

„Останаха тези върху наколните платформи и те вече имат поколение. Подплашените птици се преместиха на друго място в източната част на резервата, в близост, където гнездиха през 2020. Там отново се намират, изградили са гнезда и също мътят, но все още не можем да кажем кога ще очакваме поколение от тях, тъй като при тях гнезденето започна по-късно“.

По думите на Момчил Петров енотовидното куче не е характерно за нашите географски ширини.

„Енотовидните кучета са вид хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка и затова са получили това име. Те не са коренен вид за България. Приети са за инвазивен вид, тъй като са се разпространили в резултат от умишлено разпространение в бившия Съветски съюз. Те живеят в Източна Азия, в Япония и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи. В резултат на това са се разпространили в големи части от Европа и представляват проблем за доста видове животни, тъй като не са част от установената хранителна верига за нашите географски ширини“.

Единият екземпляр енотовидно куче е уловен с поставените капани и даден за отглеждане в зоопарка в град Ловеч.

Предстои да бъдат изградени още наколни платформи за пеликаните, както и висока ограда в района на колонията, където гнездят, която да ги предпази от нови нападения.

За съжаление обаче новото място на пеликаните остава извън обхвата на камерите, с които туристите в „Сребърна“ могат да наблюдават колонията на птиците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!