BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Владислава Гарвалова: Надяваме се да се справим с тази трагедия, защото без сцена сме като бездомници

Прокуратурата образува досъдебно производство за пожара в Русенската опера, който унищожи покрива на сградата

Според първоначалния оглед, в който се включи и министърът на културата Боил Банов, щетите са по-малки от очакваното. Сградата на операта, която е паметник на културата, има застраховка, която може да покрие ремонта. Той обаче ще започне най-рано през септември, предаде БНТ.

За три часа близо 40 пожарникари са успели да загасят пламналия покрив на Русенската опера.

Иван Кюркчиев, директор на Държавна опера – Русе: Изгорял е триъгълният покрив, конструкцията горе. Спасени са всички костюми, декори, скъпи инструменти.

Боил Банов, министър на културата: Следствие на експертната работа на пожарната, щетите са много по-малко отколкото биха могли да бъдат. Оттук насетне, доказване на вина.

От Инспекцията по труда проверяват дали строителната фирма, наета да ремонтира покрива, е спазила всички правила за безопасност. Управителят ѝ отказва коментар, докато не приключи следствието.

От Министерството на културата успокоиха артистичния състав на Операта, че ще помогнат, ако парите от застраховката не стигнат за ремонта.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: Ако нещо не достига, естествено че министерството ще вземе мерки и ще го добави.

Оперните артисти се надяват час по скоро да се завърнат на сцената.

Владислава Гарвалова, оперен артист: Надяваме се да се справим с тази трагедия, защото ние без сцена сме всъщност като едни бездомници.

Красивата сграда на Операта в Русе е построена през 1934 г. Само през последните десет години са ѝ правени два мащабни ремонта, включително и на покрива. Заради проливните дъждове миналия месец обаче, той отново протече и наводни сцената. По ирония на съдбата, докато му се прави хидроизолация, изгоря напълно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!