BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от Русе засаждат минзухари в памет на загиналите еврейски деца

Ученици от Русе пресъздават историята по нестандартен начин.

Чрез акции и пърформанси възпитаниците на Немското училищеФридрих Шилер“ изразяват своето отношение към най-значимите събития от отминалия 20 век. Сред тях са падането на Берлинската стена и жертвите на Холокоста, предаде Русе Медиа.

Заедно с преподавателите си, вместо в класната стая, учениците прекараха вчера часа си в засаждане на минзухари в памет на загиналите еврейски деца. Инициативата е част от проекта на еврейската организация „Шалом“.

„По този начин те ще изразят своята съпричастност към болката и памет за невинно загиналите деца. Минзухарите са оранжеви неслучайно, тъй като символизират оранжевите звезди на Давид, които евреите са носели в годините на Втората световна война“, казва преподавателят по история Николай Чакъров.

Самите ученици подкрепят идеята, тъй като пренасят уроците по история в живота. И се надяват, че звездата от оранжеви минзухари ще остане като символ, който ще учи и децата след тях на съпричастност към събитията.

Пърформанс пък пресъздаде събарянето на Берлинската стена, връщайки спомените на преподавателката Керстин Хоффман отпреди 30 години. Тя е била в Източна Германия по време на събитията и разказва, че първоначално не е повярвала на случилото се.

„Когато разбрахме, че това е истина, че това е реалност, цяла вечер плакахме от радост. Много от младите хора знаят от своите родители, от своите баба и дядо за тези събития, но някои от 18-20-годишните днес смътно са чували за това. На мен самата като майка ми беше трудно да обясня на сина си. Много от младите хора не знаят какво е Германска демократична република, не могат да си представят как е било“, споделя Керстин Хоффман.

През учебната година в Дойче шуле ще има и други инициативи, свързани с иновативното представяне на различните предмети в училището.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!