BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенският университет ще бъде първият ВУЗ с технопарк

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще бъде първият ВУЗ в България, който ще има технопарк, обяви ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев.

Добрата новина бе съобщена по време на тържественото честване на 74-ата годишнина на РУ, събрала представители на академичната общност, студенти и гости. Празникът бе уважен и от новия кмет Пенчо Милков, който е бивш възпитаник на университета, предава Русе Медиа.

Тържеството започна с поднасяне на венци пред паметника на патрона на учебното заведение Ангел Кънчев и представяне на логото на РУ, направено в двора от цветя. Ректорът проф.Христо Белоев с гордост сподели чувството си на удовлетворение от постигнатото през последните години. Най-голямата му гордост е проектът за технопарк, който ще бъде субсидиран с 3 млн.лв.

Технопаркът е една идея, която ние преди една години лансирахме. В края на миналата година получихме целева субсидия от 1 млн.лв. като първи транш, остават още 2 млн. лв. В момента сме на фаза готови идейни проекти и можем да минем към проектиране. В него ще се намират 7-8 големи многофункционални лаборатории, които ще обединяват екипи от различните факултети, с което учебно-изследователската работа ще премине на едно, още по-високо ниво“, обясни проф.Белоев.

Новият учебно-изследователски център ще се намира между Втори корпус на РУи СУ по европейски езици и така ще оформи цял комплекс на университета по ул. „Студентска“ до Ректората и „Канев център“. Сградата ще бъде двуетажна, а в друго тяло към нея ще се базира факултет „Обществено здраве и здравни грижи“. Очакванията са до февруари да бъде обявена обществената поръчка и през април да започне строителството, а финално ще е готово до края на следващата учебна година.

Проф.Белоев сподели в навечерието на 75-годишнината на университета, че е постигнато изключително много в качеството на обучение. „Последната институционална акредитация е оценка 9,44 , което е много и доказахме, че университетът преподава и обучава студентите си на много високо ниво. На следващо място – научно-изследователската работа, публикации на нашите колеги в световни база данни списания. Материалната база на университета непрекъснато се развива. Много лаборатории са направени с подкрепата на световни и европейски водещи фирми. Международната дейност също не е за подценяване. Университетът има много контакти, много партньори, определено в дунавското пространство ние се заявихме много силно и присъстваме, тъй като с филиалите си във Видин, Разград и Силистра ние определено покриваме Северна България. С БРИЕ – Българо-румънския интеруниверситетски Европа център ние покриваме и Румъния в трансграничния регион с много силно присъствие и много проекти. С участието си като единствения университет в Дунавската конференция на ректори и Вишеградската асоциация на университети, където сме сред учредителите, ние не само участваме в тях, но и сме много активни с дейности, които и предлагаме и извършваме. Така че комплексно определено можем да кажем, че изпитваме чувство на гордост. Радваме се, че РУ заема такива силни позиции и занапред в годините ние ще ги развиваме и утвърждаваме“, коментира още проф.Белоев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!