BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Река Дунав не се използва пълноценно

Как България да използва по-активно Рейнско – Дунавския транспортен коридор и защо е необходимо изграждането на още три моста над река Дунав, които да ни свързват с Румъния – тези теми бяха в центъра на дискусиите на „Дунавския форум„, чийто домакин беше Русенският университет.

Река Дунав все още не може да се използва пълноценно като средство за придвижване на товари и хора, категорични са организаторите на форума от Научно-техническите съюзи, предава БНТ.

Ясен Ишев – председател на УС на НТС по транспорт: Има доста проблеми, както от климатичен характер, така и от технически характер – места с малка дълбочина.

Затова са и усилията на Изпълнителната агенция за поддържане на река Дунав да закупи собствена драгираща техника. Експертите подчертаха, че е важно да бъдат изградени още три моста за връзка с Румъния.

Ясен Ишев – председател на УС на НТС по транспорт: Ние сме единствената страна, която от мост до мост има около 400 км, като в горното течение на р. Дунав мостовете са през между 30-50 км в населените места.

Недостатъчно се използва реката и за вътрешен туризъм. Преди 3 години по проект на Русенския университет е изграден плавателен съд, който се задвижва със слънчева енергия.

Проф. Велизара Пенчева – РУ „Ангел Кънчев“: Сега идеята ни е да го оразмерим и да използваме този кораб да се движи с водород, което би довело до нулеви емисии на въглероден двуокис и прахови частици.

От Русенския университет се надяват да го пуснат по реката до две години. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!