BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Майка на дете с аутизъм от Русе: В света нищо не е случайно!

Арх.Ралица Герганова от Русе е майка на дете с аутизъм.

Тя преминава през много трудности, свързани с отглеждането на сина си Илия, пише Русе Медиа. От началото на учебната година момчето е първокласник в СУ „Йордан Йовков“, където е било посрещнато с много обич и грижа.

Подкрепа оказват и жените от клуб „Майки със смели сърца“-Русе, които са обединени от огромната си любов към „различните“ си деца.

Арх.Ралица Герганова пожела да сподели преживяванията си и благодарността си към всички, които й помагат.

През 2013 г. родих  второто си дете – момче, кръстихме го Илия, на Свети пророк Илия – покровителя на светкавиците и гръмотевиците, както и пазител на живота. В този ред на мисли, той дойде в нашето семейство и го разтърси като буря, озари като светкавица, но със сигурност вярвам, че преди появаването си на бял свят, той е знаел, че тук и при нас ще бъде дарен с безкрайна любов, всеотдайност и внимание. За нас той е целият свят.

Но скоро осъзнах, че Илия не възприема света така както ние. Започнах да търся къде е проблема! И така след посещения при редица лекари започна около нас да  „витае“ като черна сянка диагнозата „В СПЕКТЪРА НА АУТИЗМА“. Разбира се като всяка една майка, шокирана преминах през своите емоционални върхове и падения и се питах: Защо точно на мен? Защо точно на моето дете? Какво ще правя? От къде да започна? …. и разбрах че не съм сама с моята болка.

По трънливия път, който вървяхме срещнах Стойка Панагонова – председател на клуб „Майки със смели сърца”. Да, наистина в света няма нищо случайно!. Тези невероятни жени с борбен дух, всяка със своята лична болка, но всяка готова да даде всичко от себе си, за да помогне на НАШИТЕ ДЕЦА да бъдат приемани в обществото, въпреки всичките им проблеми и различни потребности. Заедно с г-жа Панагонова още през лятото се срещнахме и разговаряхме с директорката на училището, в което трябва да учи Илия, обсъдихме проблемите и набелязахме мерките за работа.

Сега на прага на един нов етап от живота на моето дете, искам да изкажа огромната си благодарност към г-жа Кремена Кръстева, директор на СУ „Йордан Йовков“ гр. Русе, г-жа Татяна Стоилова – класен ръководител на Илия и г-н Младен Минев – учител в целодневната организация на учебния ден. Вие сте чудесни!.

Когато прекрачихме за първи път прага на училището с моето дете и трябваше да посрещнем неизвестното с много въпросителни, Вие ми давахте отговора – още преди да съм попитала. Вие прочетохте болката в очите ми и си отворихте сърцата – още преди да съм помолила. Вие прегърнахте моето дете – още преди да съм му пуснала ръчичката.

И въпреки всичките ни странности и дефицити, нито за миг не се усъмнихте, че няма да се справим.  БЛАГОДАРЯ! Докато има такива учители като ВАС, съм сигурна че нашите, аутистичните деца ще се чувстват уверени по стъпките на знанието.

 Да, наистина в света няма нищо случайно!“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!