BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Русе уволни здравния работник от СУ „Васил Левски“

Медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19

Във връзка с постъпил сигнал в Община Русе по случая на ученик от СУ „Васил Левски“ – Русе, са предприети незабавни действия за изясняване на възникналата ситуация, като са изискани писмени обяснения от медицинския специалист, който на 28 септември сутринта скандализира обществеността, след като върна малко дете без маска у дома му. 

След запознаване с информацията по случая стана ясно, че медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19 и е допуснало нарушение на Етичния кодекс за работа с деца.

На 05.10.2020 г. кметът на Община Русе Пенчо Милков прекрати трудовите правоотношения на служителя.

Припомняме, че случаят нашумя в социалните мрежи, след като бе разказан от възмутена майка, станала свидетел на грозната сцена.

„Тази сутрин /28 септември – б.а./ оставяйки едното дете на училище се сблъсках с уникален случай. На входа момченце (според мен 3-4 клас) беше спряно от медицинско лице, което било НАЗНАЧЕНО от Общината (не че има значение, но “дамата го повтори поне 30 пъти) . Попита детето къде му е маската, а то отговори, че я е забравило. Докато тя му обяснява, че няма как да влезе се появи една мила госпожа, която го попита какво става и детето ѝ обясни. Учителката попита ” медицинското” лице за маски, а то отговори, че няма. Госпожата се зае да търси маски, а медицинското лице се обърна към детето с думите: “Ами като нямаш маска сега се върни до у вас. Така ще се научиш да не забравяш!”. Детето тръгна нанякъде с насълзени очи и тук вече ми кипна. Попитах я къде са маските, които училището подсигурява и кой ще поеме отговорност за детето, ако се случи нещо с него. Та тя дори не го попита къде живее! Само си представям, че е от „Чародейка“, родителите му го оставят на училище и някой го кара само да отиде до дома му. Просто чудно! На всеки въпрос дамата отговаряше, че е към Общината и че работи за 700 лв. Това явно трябва да оправда неадекватно ѝ поведение. Края беше за щастие щастлив. Една майка намери маска, а госпожата се развика, че не може да отпраща така дете. Та да си знаете маски има, но само на хвърчат лист и ако не дай си Боже нещо се случи нещо с децата ви докато се връщат за маски, се пита в задачата кой носи отговорност?“, разказва очевидката Ели Стефанова

Проведена е извънредна работна среща с медицинските специалисти от здравните кабинети на детски градини и училища, на която е обсъдено стриктно спазване на задълженията в условията на пандемия и на етичните норми в работата с деца.

Обърнато е внимание, че грижата за децата и опазване на тяхното здраве е приоритет в работата на Община Русе.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!