BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Без такси за деца в предучилищните групи в Русе

Намаляват таксите за хранене на децата в задължителното предучилищно образование в Община Русе, в някои случаи дори отпадат

Общината ще внесе на предстоящата януарска сесия на Общинския съвет предложение за облекчения на таксите, които заплащат част от родителите на деца в предучилищните групи.

Предлага се всички родители, ползващи преференции за освобождаване от такси с 50%, да бъдат освободени изцяло. Това се отнася за:

деца с един родител (починал родител или неустановен произход от единия родител).

деца, чиито и двамата родители са студенти – редовна форма на обучение

деца с родител/родители с намалена работоспособност от 50 до 70 на сто включително.

деца, чиито родители или настойници са на месечно социално подпомагане по чл. 9 от ППЗСП.

-за второто дете, когато двете деца от едно семейство са в детска градина или ясла.

За всички деца в задължително предучилищно образование таксата за ползване на целодневна форма – да се намали от 2,50 лв. на 2,20 лв. за присъствен ден, а в седмични групи – да се намали от 3,10 лв. на 2,80 лв. за присъствен ден.

Това ще стане с изменение на Наредба 16, което се налага заради промените в Закона за предучилищното и училищно образование. С тях държавата се ангажира да подпомага допълнително заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование. За 2021 г. на общините се предоставят по 174 лв. годишно за всяко дете в задължителна предучилищна възраст в детска градина.

На Община Русе за 2021г. от държавния бюджет са предоставени 551 232 лв. за 3168 деца в задължителна предучилищна възраст (4, 5 и 6 г.) или по 174 лв. на дете годишно, казват от администрацията.

В условията на извънредна епидемиологична обстановка и затруднената икономическа ситуация значително ще се облекчат родителите по отношение плащането на таксите. Подпомагането на родителите, които са в неблагоприятно социално положение, е стъпка, насочена към преодоляването на пречките, които оказват негативно влияние върху включването на децата в предучилищното образование“, обясняват още вносителите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!