BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

100 годишен локомотив, собственост на Музея на транспорта, е напълно изоставен

Изоставеният на произвола на съдбата близо 100-годишен локомотив, с който през 1923 година са се изтеглили към Нова Загора след поражението участниците в Септемврийското въстание ще бъде възстановен в първоначалния му вид, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Постигната е договореност по казуса като общината ще осигури необходимото финансиране и материали за ремонта и пребоядисването, а служители на жп гарата ще извършат ремонтите. Това ще се случи успоредно с течащия в момент основен ремонт на гарата за над 10 млн. лв., пише Монитор. 

Антиката, която е закупена от Царство България през далечната 1922 година от завода Hanomag в Хамбург е била поставена върху бетонов постамент по инициатива на някогашните пионерчета и до 10 ноември 1989 е място за преклонение. След настъпилите в страната промени локомотивът със сериен №555 е забравен, паметната плоча е открадната, а поне от десетилетие ламарините не са пребоядисвани.

По документи парното возило се води към музея на БДЖ в Русе, но там отдавна са забравили за съществуването му. На няколко пъти са били правени постъпки за евентуалното му прехвърляне към община Стара Загора, но така и не се е стигнало до положителен изход в преговорите, спомнят си ветерани от държавните железници. Те припомнят, че дори имало идеен проект в съседство с локомотива – септемвриец да бъде поставен оцелелият по чудо вагон от царския влак, ползван от принц Кирил през Балканската и Първата световна война. Намерението се провалило след като преди 2 години вагонът бил откаран към София уж за реконструкция и пускането му по релсите в парка Врана.

След ремонта локомотивът ще бъде една от атракциите на станционната градина, където също се извършва мащабен ремонт.

По думите на кмета на Стара Загора затварянето на подлеза от градината към гарата се наложило поради липсата на документи, които да узаконят съоръжението.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!