BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1 500 първокурсници прекрачиха прага на Русенския университет

Днес беше тържествено открита новата академична година в Русенския университет.

Гости бяха г-н Петър Николов – заместник министър на Образованието и науката,  г-н Галин Григоров – областен управител на област Русе, Негово Високопреосвещенство Митрополит Наум, г-н Иван Григоров – заместник-кмет по хуманитарни дейности на община Русе, Народните представители д-р Андриан Райков, г-н Искрен Веселинов и г-н Пенчо Милков, заместник областните управители на област Русе – г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванов.

Тържественото откриване на академичната година започна с приветствено слово на ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. От името на академичното ръководство той поздрави всички над 1500 първокурсници за избора им да бъдат студенти в Русенския университет. Проф. Белоев припомни, че русенската Алма Матер работи изключително успешно вече почти 75 години и е в услуга на младите хора и бизнеса. Тази достойна възраст е доказателство за устойчивостта и създадените от висшето училище традиции във висшето образование.  Международното признание и успешно финализираните проекти показват, че това е една образователна институция, която следва технологичното развитие и новите научни тенденции в света. „Вие вече сте избрали своя образователен и професионален път. Русенският университет ще ви даде всички предпоставки този път да бъде успешен и значим!„, завърши проф. Белоев.

Приветствия от името на министъра на образованието и науката, както и лично от свое име отправи заместник-министърът на образованието и науката – г-н Петър Николов. Той каза, че за него е чест и винаги е удоволствие да бъде гост на най-красивия и Европейски град в България и да участва в събитията на Русенския университет. Русенската Алма Матер е един от най-бързо развиващите се, модерни и отворени университети, който същевременно пази традициите на висшето образование в България, отбеляза г-н Николов. Заместник-министърът изказа възхищението си от мотивираната и отдадена на професията академична общност, която се бори със страст за правата и успехите на своите студенти, като декларира подкрепата на Министерството на образованието и науката за тази значима кауза.

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров отправи своите най-искрени поздравления към студентите и им пожела да следват мечтите си, за да изградят една по-добра България. Той  поздрави първокурсниците  за правилния избор на университет, а на преподавателите пожела да следват с доблест и чест своята просветителска мисия.

Негово Високопреосвещенство Митрополит Наум поздрави всички с началото на учебната година. Той напомни, че просветата е основен приоритет на християнството. Русенската митрополия има успешно сътрудничество и много проекти с Русенския университет, чрез които работят за ползотворни научни резултати, завърши той.

Своите пожелания за успешна учебна година отправи и председателят на Студентския съвет – Станимир Бояджиев, студент 5 курс, в специалност Право.

Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Кангалов обяви, че с най-висок бал за академичната 2019/2020 година в Русенския университет са приети общо 18 нови студенти. От името на първокурсниците поздравление отправи Теодора Клименко, приета с максимален бал в специалност Финансова математика.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!