BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Коледа е! Да си припомним позабравените традиции

Коледа е! Отбелязваме един от най-светлите християнски празници.

За съжаление малко на заден план остават основите на празника и зачитането на традициите, които на практика го правят такъв какъвто е – изпълнен с вяра, надежда и очакване за още по-добри дни. Точно затова и Областната управа в Русе представя малка част от позабравените традиции. Подобно на много други обичаи и вярвания в страната и тук присъстват в немалка степен ритуали и обреди, наследени от езическата епоха.

Днешният празникът е прието да се нарича още Божич, Божик или Голяма Коледа, а Бъдни вечер в различните краища на страната е възможно да носи някое от следните имена: Малка Коледа, Суха Коледа, Крачун, Мали Божич или Недялка.

Според едно старо народно предание дните между 25 декември и 7 януари са белязани от зли демони, които витаят в тъмното. Заради това хората не излизали по никакъв повод, докато не изгрее слънцето. Смята се, че поверието е свързано с кръщението на Исус Христос, което се случва на 7 януари, когато Йоан Кръстител го покръства в река Йордан.

12-те дни били наричани още „мръсни“, „погани“ или „караконджовски“, защото злите демони вилнеели с нечистите си сили. За да се предпазят от тях хората не само не излизали навън по тъмно, но жените не перели, не тъчели и не предели.

Но кои са някои от най-обичаните ритуали в страната по случай Рождество Христово? Със сигурност специално място трябва да бъде отделено на трапезата, но не, защото просто всеки от нас сяда да се нахрани, а защото цялото семейство се събира там. Нещо, което напоследък се случва все по-рядко. Съвсем логично по-голямата част от обредите са свързани с празничната вечеря. Тя започва със запалване на свещ и прекадяване с тамян, а най-възрастният член на семейството разчупва питката, като първото парче оставя пред иконата на Богородица. Вярва се и още, че всеки трябва да опита всички поставени ястия, за да му върви през настъпващата нова година. Важно е да се знае, че след вечерята масата не се раздига, защото се смята, че починалите близки и роднини също идват, за да похапнат. Важно е и в четирите ъгъла на стаята, в която се събира семейството, да се постави по един орех. Идеята е по този начин да се осветят четирите посоки на света. Освен това на Бъдни вечер всеки трябва да счупи поне един орех. Ако той е с голяма и хубава ядка и годината ще бъде здрава и плодородна. Далеч не по-малко внимание се отделя и на хляба, често наричан още боговица. Брашното за него се пресява три пъти, украсява се с тестени фигурки на житни класове, слънце, птици и домашни животни, така че годината да е плодородна. Важно е да се знае, че моми, на които им е време да се омъжат, не трябва да месят хляба, защото се вярва, че ако се задомят през новата година може да изнесат плодородието от къщата. Тук има и още една интересна особеност, а именно, че хлябът се приготвя с т.нар. „мълчана вода“, донесена в бял котел от млада девойка или току-що омъжена жена при стриктно обредно мълчание.

Не може да бъде пропуснат и т.нар. бъдник – дървото, което се поставя в печка и гори цяла нощ. Прието е да се вярва, че ако то гори буйно и пръска искри, годината ще бъде изпълнена със здраве и берекет.

Интересно е, че едно време на село се е виело празнично хоро на мегдана, в което участвали млади и стари. На празничната трапеза след дългия коледен пост се поставят месни ястия, пищни баници с месо или сирене, пълнени кокошки, свинско, кисело зеле, пастърма, пържени кюфтета и още много други родни вкусотии.

Ръководството и екипът на Областна администрация Русе отправят пожелания към жителите на Русе и региона за здраве, семеен уют и ползотворни дела, а също и за съхраняване на българските традиции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!