BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Щангистите от Русе позлатиха Дунавската столица

Стилян Гроздев донесе трети златен медал за Русе и България

Късно вечерта на 4-ти април Стилян Гроздев донесе трети златен медал за Русе и България от Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва. Състезателят в категория до 61 кг. завоюва титлата с резултат в двубоя от 296 кг.

21-годишният русенец респектира конкуренцията още в първото движение – изхвърляне, записвайки три перфектни опита – на 130, 134 и 136 кг, с което си осигури златото в движението. Във второто движение – изтласкване, въпреки трудностите, Гроздев записа успешен опит на 157 кг, а с третия покори с класа 160 кг. Това бе достатъчно за златото в двубоя и среброто в изтласкването. Представянето на Гроздев е скок към подготовка за участието му в олимпийската квота на България.

Стилян Гроздев е възпитаник на изключително продуктивната напоследък русенска школа в щангите с треньори Кръстина и Радослав Атанасови. Първият му голям успех бе среброто на европейското до 20 г. в Клейпеда (Литва) през 2015 г. Година по-късно спечели две евро титли – при 17-годишните в Томисл (Полша) и при 20-годишните в Ийлат (Израел). През 2017 е със сребро в изтласкването от континенталното първенство при мъжете, а следващата година вече е вицешампион и в двубоя от еврошампионата за мъже в Букурещ и 14-и на световното в Ашхабад. Преди две години спечели сребро на европейското за 20-годишни в Букурещ и грабна златото на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп (Турция). Миналата пролет стана шампион и на олимпийския преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

Това е трети златен медал за Русе и България от Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, след златото на Надежда Мей-Нгуен /категория до 45 кг/ и Ангел Русев /категория до 55 кг/.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!