BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чакано от 40 години съоръжение за поддържане на Дунав пристигна в Русе

Чакано повече от 40 години, Русе вече разполага с ново съоръжение за поддържане речното корито на Дунав.

То е построено в Нидерландия и измина повече от 3000 хиляди километра за общо 26 дни по реките Рейн-Майн и Дунав.

Съоръжението пристигна наскоро в Русе с Нидерландски екип от експерти на фирмата-производител. А служителите на АППД в Русе вече са обучени как да работят с него.

Съоръжението е построено в Нидерландска корабостроителница и пътува 26 дни в самоходна баржа по вътрешните водни пътища на реката“, обясни директорът на дирекция „Поддържане на корабоплавателния път“ към ИАППД Ивелин Занев, предава Bulgaria ON AIR.

Освен за проучвания, специалното съоръжение ще се използва и за поддръжка на плавателния път по реката.

Един от елементите на габаритите на корабоплавателния път е дълбочината. За да можем да гарантираме постоянна дълбочина и 94% от времето в годината да бъде свободно корабоплаването, именно този съд и тази драга идва на помощ, с която ние извършваме удълбочаване на корабоплавателния път„, посочи инж. Павлин Цонев – директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав

Посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение. Тя пожела попътен вятър и разби бутилка шампанско в корпуса на „Янтра“.

Доставката на специализираното плавателно средство за драгиране е част от Европейски проект. Общата му стойност е над 20 600 000 лв. А драгата се очаква да заработи през следващата година, когато пристигнат останалите елементи от комплекта.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!