BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фалстарт с Covid-сертификатите на Дунав мост

QR-кодовете на документите не се четяха, което доведе до опашки и затруднения в пътуването

Новата система за отчитане на Covid-сертификатите заработи по всички гранични пунктове, но още от първия ден даде дефекти. Проблем имаше на „Дунав мост“ в Русе, където работата тръгна с фалстарт.

„Ето това ми е дадено, когато съм бил ваксиниран и казват, че това важи. Ето това е баркода, може да не го отварят тук компютрите, не знам, но като се чукне и излиза“, разказа Ружди Мехмедов, който се връща от Белгия, предаде TVN.

ЕС издават сертификати за извършени имунизации срещу коронавирус, които обаче вече са включени в една обща електронна платформа. Сертификатът, който служителите на РЗИ проверяват при влизане в страната съдържа данни за самоличност, за поставени до момента ваксини, както и резултат от PCR тест. Новата система е направена с цел по-добро обслужване на преминаващите границата пътници. Според Ружди, обаче това на практика не работи.

„Колона от 200-300 коли няма как да стане бързо. Обработката на документите, ако трая по 5мин на кола, това нещо ще отнеме страшно много време“, каза той.

Новата система е била инсталирана на таблетите на РЗИ – Русе в четвъртък сутрин, обясниха от инспекцията. Всеки, който не представи нужния сертификат, трябва задължително да бъде поставен под 10-дневна карантина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!