BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от Русе се учиха да управляват инвестиционни ресурси

На 16-ти ноември в Русенския университет се проведе обучение за ученици по прогнозиране и управление на инвестиционни ресурси. 

В обучението участваха 30 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 7 русенски училища, както и 9 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“ на РУ). Слави Георгиев – докторант към катедрата по „Приложна математика и статистика“ в РУ, запозна участниците с основните движещи сили на финансовите пазари, със спецификите на валутните пазари и с някои стратегии за търгуване на ценни книжа, включващи технически анализ и фундаментален анализ.

Иван Георгиев – преподавател в РУ, представи възможностите за прогнозиране цените на акциите с времеви редове, като направи и кратка демонстрация със специализирания статистически софтуер SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Учениците имаха за задача да направят в SPSS модели за цените на акциите на две компании и да вземат своето инвестиционно решение.

Във втората част от обучението Слави Георгиев и Весела Михова – преподавател в РУ, запознаха участниците със следващата стъпка при изработване на инвестиционна стратегия – управление на портфейли. Участниците научиха какво са рискови и безрискови ценни книжа, как се съставя портфейл от рисков и безрисков актив, как се формира рисков портфейл от два актива и как се определя оптималният рисков портфейл. Учениците имаха за задача да оценят по исторически данни (в Excel) характеристиките на възвръщаемостта на два рискови актива и да съставят своя оптимален рисков портфейл, ползвайки готов код на Matlab.

За участие в практикума са се записали общо 50 ученици от 8 русенски училища, както и общо 18 учители, експерти от практиката, преподаватели и студенти от специалност „Финансова математика“, които ще се включат в ролята на ментори и лектори. В рамките на първата тема участниците се запознаха с приложението на статистиката в областта на дигиталния маркетинг и реклама. Тя се проведе на 9-ти ноември, като присъстваха 34 ученици от 7 русенски училища и 11 ментори. Следващата и последна среща в рамките на практикума ще се проведе на 23-ти ноември, когато участниците ще се запознаят с някои похвати за оптимизация на икономически процеси.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!