BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три църкви от община Ценово отбелязаха храмов празник

Църквите в три от селата на община Ценово отбелязаха храмовия си празник на Петков ден.

Стотици миряни се стекоха в Ценово, Долна Студена и Джулюница, за да се помолят и запалят по свещичка за здраве.

Празникът в църквата „Света Параскева“ в Ценово започна с тържествен камбанен звън. Отец Славчо Николов от Великотърновската епархия отслужи тържествена Света литургия като богослужението продължи повече от два часа. Присъстващите с интерес изслушаха притчата за Света Петка Епиватска. Те получиха и по парченце нафора. В края на службата свещеникът освети и приготвения курбан с риба както повелява традицията. В храма дойдоха и много именници, които щедро почерпиха за здраве.

В църквата „Света Петка“ в Долна Студена беше отслужен молебен за здраве на жителите на селото и за плодородие и берекет на земеделските производители. За курбан беше заколено жертвено животно, дарено от благодетели. Десетките вярващи, изпълнили Божия храм, сведоха глави и отправиха молитви за благоденствие към българската светица.

Тържествена служба се проведе и в църквата в село Джулюница. И тук на вярващите, дошли да се преклонят пред благочестивите дела на Света Петка, беше раздаден курбан за здраве.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!