BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Три случая на африканска чума по диви свине установиха в Русе

Областният управител свика епизоотичната комисия

Три случая на африканска чума по диви свине са установени в Русенско от 1-ви октомври насам, съобщиха от Областна администрация. Те са станали ясни след изследване на проби, взети при редовен отстрел в ловния сезон. Две от пробите са били от диви свине в землището на село Сваленик, а една е регистрирана в района на село Писанец. Поради това областният управител Анатоли Станев свиква заседание на Постоянно действащата областна епизоотична комисия утре от 10:00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе. В рамките на срещата ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка, както и мерките за предотвратяване разпространението на заболяването. Всички ловци имат задължение да пускат проби на отстреляния дивеч съгласно действащата национална програма за надзор на болестта.

Станев е категоричен, че няма повод за излишно притеснение сред населението. „Всички превантивни мерки се предприемат. Ако е необходимо, ще бъдат въведени и допълнителни, но няма да се допусне ситуацията от преди години“, коментира Станев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!