BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Традиционни занаяти оживяха в Караманово

За втора поредна година село Караманово беше домакин на фестивала „Празник на занаятите“.

Повече от 250 участници се включиха в инициативата, която пресъздава и предава на поколенията съхранените през вековете народни обичаи и традиции. По идея на организаторите всички участници бяха облечени в автентични народни носии

„Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да познаваме и пазим традициите и обичаите си. Те представляват символ на обединение и родолюбие и са повече от доказателство да богатата духовност и здрави корени на българина“, сподели при откриването на събора кметът на селото Бисер Блажев.

Празникът започна с биенето на барабанче и оповестяване на най-важните новини от глашатайче. На импровизираната карамановска чаршия всеки от местните жители и гости можеха да се включат в чепкането, преденето и боядисването на вълна, точене на ножове, шиене на гоблени, плетене на една и две куки, изработване на кукли от царевични влакна.

Истинско стълпотворение от желаещи се образува пред ателието за правене на цървули. Опашка се изви и пред майсторите, които приготвяха традиционната халва от грис. Изпълненията на самодейните състави към Народно читалище „Светлина“ – певческа група „От извора“ и танцовия състав „Колорит“, внесоха не само допълнителни емоции, но върнаха участниците в годините назад. Празникът премина с много настроение, музика и танци.

Гост на празника беше кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който не скри, че с такива родолюбиви инициативи българският дух ще пребъде и се надява празникът да се разраства и да придобива още по-голяма популярност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!