BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдия и прокурор говориха за „съвременното робство“ пред ученици от ПГИУ „Елиас Канети“

На 18-ти октомври по повод Международния ден за борба с трафика на хора съдия Росица Радославова от Окръжен съд – Русе и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура – Русе се срещнаха с единадесетокласници от ПГИУ „Елиас Канети“ гр. Русе в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Първоначално съдия Радославова на достъпен език разясни на младежите с какво се характеризира този вид престъпна дейност, която по естеството си представлява престъпление против личността и се оприличава на „форма на съвременно робство“. Магистратът ограничи двата вида трафик на хора – външен и вътрешен, подчертавайки, че съгласно Наказателния кодекс е без значение съгласието на жертвата.

Прокурор Градев от своя страна запозна младежите с особеностите на разследването на този вид престъпления и даде примери от дългогодишната си практика. Той посочи и мерките за защита, предвидени в българското законодателство по отношение на жертвите на трафик на хора и обърна внимание на аудиторията, че много често става въпрос за уязвима категория лица (непълнолетни, сираци, социално слаби, инвалиди, невменяеми и др.), които в по-голямата си част са от женски пол.

По време на срещата магистратите отговориха и на поставените им от аудиторията въпроси: „Защо при наличието на толкова много случаи на трафик на хора има толкова малко осъдени за това?“, „Престъпление ли е инцест?“, „Кой е най-тежкият случай, който сте разглеждали за трафик на хора?“, „Чупенето на зъб каква телесна повреда е?“, „Как се става прокурор?“ и др.

На финала единадесетокласниците получиха удостоверение за участието си в Образователната програма, Конституция на Република България и брошура, предоставени от Висшия съдебен съвет, а магистратите приеха благодарностите на ученици и ръководители с обещанието да се срещнат отново.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!