BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти от Азия чакат с месеци за визи, за да учат в Русе

Студенти от Бангладеш, Индия, Пакистан и Турция чакат с месеци за визи, за да започнат учебни занятия в Русенския университет.

В същото време интересът на чужденците към обучение в Русе е голям, а най-търсените специалности са инженерните и компютърните, предава БНТ.

Процедурата, която всеки един приет студент трябва да премине, за да получи виза, е доста сложна – казват от дирекцията за чуждестранни студенти. Тя включва легализация и съгласуване на документи в образователното и външното министерство.

Проф. д-р Красимир Мартев – директор на Дирекция „Чуждестранни студенти“ в Русенския университет: Тази година документи са подали близо 50 човека. Нито един нямам, който да е получил виза.

Мустафа Ярсин от Турция е приет в университета миналата година, вече е успял да завърши задължителния езиков курс. Казва, че в консулството няколко пъти са го връщали за набавянето на нужните документи.

Мустафа Ярсин: Аз чаках за виза 45 дни.

Проф. д-р Красимир Мартев: От Турция сме имали случаи когато студентът пристига януари, февруари, което не е нормално, защото все пак трябва да направи 1000 часа от подготвителния езиков курс.

От пресцентъра на външното министерство поясниха, че сроковете за разглеждане на молбите за виза са 35 работни дни и се спазват стриктно. В отделни случаи се налага по-продължително разглеждане на молбата за виза, за да се направи допълнителна проверка на кандидата. Освен това някои от студентите не разполагали с всички документи, което удължава процедурата.

От университета обаче се надяват този срок да бъде ускорен, за да могат студентите да преминат през пълния цикъл на учебни занятия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!