BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици се включиха в благотворителен маратон в Русе

За втора поредна година Каритас Русе организира символичен маратон – част от кампанията „Какво е дом?“.

На 8 ноември близо сто участници се включиха в шествието с отворени очи и сърца към хората, търсещи по-добри условия за живот. Те изминаха заедно маршрут с дължина около един километър по алеите в Парка на младежта. По този начин всеки един от участващите показа своята подкрепа към хората, които изминават дълъг път в търсене на новия си дом.

„Приемаме кампанията „Какво е дом?“ и като наша лична мисия. Всеки един човек заслужава да живее достойно и да открие своето място, където да се чувства приет и у дома си. Ще продължим да разрастваме инициативата, за да може да достигне до повече хора и заедно да се движим към промяна“, сподели Кремена Цанева, координатор на проекта от Каритас Русе.

Кампанията „Какво е дом“ насочва вниманието на обществото към причините за миграцията, дълбокия смисъл на мястото, което наричаме дом, и правото на всеки човек да се чувства вкъщи, независимо къде се намира. Тази година фокусът на кампанията е върху начините, по които хората, напуснали дома си – поради принудително разселване или поради личен избор за по-добър живот, могат да се почувстват у дома в новото място, в което са се установили. В рамките на кампанията се обръща голямо внимание и върху решаващия момент в изучаването на местния език и използването на думи, които определят местната култура.

Кампанията „Какво е дом?“, както и символичният маратон в Русе, е част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“, с участието на 12 Каритас организации от общо 11 европейски държави: Каритас България, Каритас Австрия, Каритас Бавария (Германия), Каритас Чехия, Каритас Холандия, Каритас Европа, Каритас Белгия, Каритас Италия, Каритас Португалия, Каритас Словакия, Каритас Словения и Каритас Швеция. Тригодишната инициатива се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Допринася за активното участие на европейското общество по въпроси и проблеми, свързани с устойчивото развитие и миграцията, както и за повишаване осведомеността по тези проблеми.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!