BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Старият Русчук ще оживее пред русенци за празника на града

Русе ще посрещне Празника на града – 6 май, с различна програма и повече история

Тази година няма да има тържествена заря, но пък центърът ще се превърне в място, където ще оживее споменът за някогашния Русчук, предава Русе Медиа. 

„Искаме да върнем времето назад и да се види в различни точки на града какво е бил Русе в най-паметните моменти. Да припомним, че това мястото, откъдето модерността е влизала и ще влиза в България“, каза кметът Пенчо Милков.

От 12.30 до 14.30 часа Градската градина ще се преобрази в ретро Русе, разказа сценаристът и организатор на събитието Орлин Дяков. Със стрелки ще бъде оформен маршрут, който ще минава през 12 статични точки, а отделно ще има и четири подвижни – глашатай ще кани хората, пощальон с колело ще раздава над 1000 ретро картички, ще обикаля конна полиция, клоуни на кокили ще раздават балони на децата. Атмосфера ще създават две музикални формации от операта.

„Ще има шапкарска работилница,където ще се дават на всички за снимки. Сладкарската работилница ще предлага петифури и кафе на пясък и ще се раздават рецепти за сладкиши и торта „Гараш“. Ще има ретро фото със стар фотоапарат, художници ще рисуват бързи портрети. Ще присъстват производители на пиво и лимонада, куклен театър на каруца, бръснарница с реквизитна пяна, където ще бръснат с голям бръснач. Отделно ще има щанд за платове и кройки, както щанд с оръжие и военни униформи“, разказа директорът на Драматичния театър Орлин Дяков.

Зам.-кметът Енчо Енчев представи и останалата част от програмата за 6 май. Денят ще започне със среща на кафе в общината, на която са поканени всички бивши кметове и зам.-кметове от началото на демокрацията, за да се обмени опит и идеи. От 11.30 ч е церемонията на паметника пред библиотеката, а от 11 до 18 ч на ларгото  пред операта ще върви образователно турне на „Нешънъл джиографик кидс“, с тематични кътове за различни професии. От 17 ч пред Доходното здание ще бъде представена новата програма на Биг бенд Русе, а от 20 ч на площада пред общината ще свирят три русенски рок банди.

На 6 май в Историческия музей ще може да се види подносът, подарен на княз Александър I Батенберг от русенци при влизането му града. Той бе откупен от държавата и се съхранява в Националния исторически музей.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!