BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Свинското месо в русенско поскъпна с 2 лева

Има ли спекулативно надуване на цените?

След драмата с африканската чума свинското месо поскъпва. Според експерти обаче има индикации за цени, които е трудно да бъдат обяснени.

С близо 2 лева е поскъпнало свинското месо в русенско в края на лятото. Единственото обяснение, според търговците, е затварянето на редица местни свинекомплекси, след заразата от африканска чума по свинете. Високата цена е довела и до отлив на клиенти. На места цената на вратните пържоли и котлета достига почти 9 лева. Магазинери разказват, че клиентите се насочват често към пилешкото.

В големите търговски вериги по-голяма част от свинското е вносно. Цената му също е около 9 лева за килограм.

„Данните ни сочат, че за срок от 1 година цените на едро варират с 40 стотинки. Това сочи, че няма основание за такова драстично покачване на цените по магазините”, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциация за защита на потребителите. По думите му обаче българските производители са пострадали сериозно от чумата по свинете.

„Имат основание българските производители да повишат цените”, заяви Майорски.

„Голям процент от консумацията на свинско месо в България е внос. Той не би трябвало да поскъпва толкова много. Може да поскъпне малко, но не в такива рамки, на които сме свидетели. Според нас това води до изкуствено покачване на цените от вносителите. Спекулативно покачване на цените на свинското”, каза Майорски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!