BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русе 1988-а година – град, подложен на екологичен геноцид!

ДИШАЙ: Русе.1988-а. Град, подложен на екологичен геноцид. Властта е абдикирала от решаването на кризата и единствено дава поредните празни обещания, на които вече никой не вярва.

Свободните граждани на Русе тогава не стояха безучастни към своята съдба и тази на децата си. Въпреки комунистическия режим, въпреки страховете си, стотици русенци намериха сили да излязат на площада и да подирят сметка на управниците за тяхното бездействие.

Демонстрациите от 1987-1989 г. са единственият предвестник на предстоящите промени у нас. Протестиращите не се колебаят да освиркат и да апострофират дори члена на Политбюро на ЦК на БКП Гриша Филипов. Няма друг такъв известен случай преди 10 ноември 1989 г., но е вярно и друго.

Днес управляващите не излизат да говорят с протестиращите по площадите, а се крият в удобните си кабинети. А тогава управниците излязоха при гражданите и се самоподложиха на всенародната „любов“.

„Дeмонтаж!“ и „Децата не могат да чакат!“ са ударните скандирания, удавили със своята мощ опитите на комунистическите велможи да шикалкавят и да се опитват да забаламостват хората за пореден път. Всичко това е в кадрите на филма „Дишай“, заснет полулегално в Русе през 1988 г.

Лентата на режисьора Юри Жиров показва не само частния случай с драмата на русенци. Във филма има далеч по-голямо послание. А то е един своеобразен урок по демокрация и гражданско общество, който никога не бива да бъде забравян.

Фронтално

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!