BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенско село е откъснато от света

Четвърти месец русенското село Церовец е откъснато от света. Нито един автобус не пътува до там.

В селото живеят предимно самотни възрастни хора. Те са принудени да се молят на съседи и познати да ги откарат с личните си автомобили до града за лекарства и преглед при лекар, предава БНТ.

Без автобус, без училище и без свещеник на жителите на Церовец им остава само едно – местното магазинче, което работи сутрин и вечер за по час-два и пощата, която отваря само в петък.

Най-сериозният проблем за хората обаче е липсата на фелдшер. Принудени са да търсят лекарска помощ в съседното село Сваленик. Ако не намерят транспорт, вървят по 5 км пеша до там. За Боряна Кръстева, чиито близки са в чужбина, това е немислимо.

Боряна Кръстева: „От колко време няма автобус… Аз не мога, не мога пеша вече да вървя. Тука отдавна нямаме фелдшер.“

Възрастната жена разчита на добрината на своя приятелка, която да я откара в Русе. Други пенсионери пък често ползват услугите на кметската наместничка. Тя вече се е научила сама да мери кръвното налягане и кръвната захар на възрастните хора.

Сава Василев: Тя ги кара с колата си, кметицата носи лекарства на бабите като се разболеят.

От кметството обясниха, че автобусната линия е спряна, защото не била рентабилна за превозвачите от Попово.

Галена Банева – кметски наместник на с. Церовец: Писали сме писма до община Попово – до кмета, до областната администрация в Търговище. Имаме тяхното уверение, че ще се реши проблемът.

Заради проблемите в селото жителите намаляват с всеки изминал ден – от 160 регистрирани са останали да живеят постоянно само 40 души.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!