BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ – Русе: Единственият проблем е в цвета на река Русенски Лом щом няма умрели риби

Пореден сигнал за замърсяване на река Русенски Лом проверява Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Този път реката потече обагрена в синьо. Само преди броени дни беше установен друг замърсител – предприятие за производство на кори за яйца.

За работещите в малки фирми покрай Русенски Лом оцветяването на водите й не е прецедент. Хората се страхуват да застанат пред камерата на БНТ, но разказват, че почти всеки ден в края на работното време, като в приказката на Ангел Каралийчев реката потича в различни багри – червена, синя или зелена. Цветните петна са около тръба, заустена във водите под Сарайския мост.

От Регионалната екоинспекция извършват проверка съвместно с експерти от водното дружеството, което издава разрешителни за заустване на отпадни води в колектора. Източникът на замърсяване все още не е открит.

Любомир Атанасов, директор на РИОСВРусе: Източникът или е от производство на бои, или е от някоя пералня на текстилни изделия. Що се касае за опасност, самият факт, че няма умрели риби и водни организми говори, че единствения проблем е в цвета на водата, но все пак и това е проблем.

От днес екоинспекцията започва проверки на всички промишлени предприятия, които се намират в района на поречието на Русенски Лом.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!