BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реликва на княз Батенберг и ретро преобразяване на Русе

Реликва на княз Батенберг ще бъде представена в Русе по повод 6 май, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Кипят приготовленията за честването на Деня на Русе – 6 май, като празничната програма е допълнена с още интересни прояви и събития. В Деня на храбростта в крайдунавския град пристига подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I при влизането му в града през юни 1879 г. Експонатът се съхранява в Националния исторически музей и ще бъде изложен в сградата на русенския Исторически музей. Ценната реликва ще остане тук до средата на месец юли.

В центъра на подноса има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век. Входът в Историческия музей ще бъде свободен през целия ден.

От Общината припомнят и останалата част от празничната програма:

От 10:00 до 18:00 чaса пред Ларгото на Операта образователното турне на National Geographic KIDS ще гостува в Русе за втора поредна година.

Кулминацията на 6 май ще бъде ретро преобразяването на централната част. От 12:30 до 14:30 часа градът се превръща в „Ретро Русе„, а жителите и гостите му ще имат възможност да се насладят на сладкарска работилница, предлагаща петифури и кафе на пясък, както и на пиво и лимонада от „онези дни“. Ще видим щанд за платове и кройки, щанд с оръжие и военни униформи и много други изненади, поместени в Градската градина.

В програмата ще се включи и Ездови клуб „Кентавър – Русе„.

Празнична атмосфера ще създадат и музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, които ще направят премиера на новата си програма. За якия музикален градус ще се погрижат и русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21., които ще закрият празничната вечер.

Желаещите да поднесат венец за тържествената церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 11:30 часа трябва да заявят това на e-mail:[email protected]

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!