BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първа лична среща между кметовете на Русе и Гюргево

Пенчо Милков и Адриан Ангелеску бяха категорични – третият мост над река Дунав трябва да свързва двата братски града

Днес бе първата лична среща между кмета на Община Русе Пенчо Милков и кмета на Община Гюргево Адриан Ангелеску. Двамата се обединиха около идеята, че въпреки различните предложения, третият мост над река Дунав трябва да бъде изграден именно между двата братски града. Очаква се до няколко месеца и фериботната връзка между тях да бъде възстановена, което ще намали трафика на тежкотоварни автомобили с близо 300 тира дневно.

Русе и Гюргево безспорно се намират в една икономическа зона, и то със сила като Букурещ. Няма друга такава двойка градове”, категоричен беше Пенчо Милков. Той заяви, че в многобройните си срещи с дипломати и инвеститори винаги подчертава това предимство на Русе.

В момента в Гюргево се строи околовръстен път с паркинг за тирове и се планира създаването на туристически център на площ от 97 хектара в близост до митницата. Адриан Ангелеску сподели, че са преминали тръжните процедури за възстановяването на жп линията с Букурещ, а русенският кмет приветства новината, като припомни, че многократно е настоявал за това пред румънската страна, защото така времето за пътуване между Русе и румънската столица ще бъде по-малко от час.

Гюргево е все по-предпочитан от инвеститорите пред Букурещ заради високата натовареност като столица“, сподели заместник-председателят на Окръжен съвет Гюргево Елисабета Михалча. Тя даде пример с мебелния гигант Икеа, които са преместили своето представителство в Гюргево. Според Михалча интересът е голям заради ключовото местоположение на града и близостта му с Констанца и Русе.

Румънската делегация включваше още ръководителя на „Служба за външни отношения, насърчаване и сътрудничество“ Ана-Мария Тръсня, експертът в дирекция „Международно сътрудничество и проекти“ Мируна Ефтимиу и съветника Юлия Балтат. Участник в срещата беше и областният управител Борислав Българинов, а изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева не скри удовлетвореността си от успешното сътрудничество между представителите на местната и държавната власт от двете страни на Дунава.

„Нека Свети Георги ви дава сила в делата в полза на хората“. С тези думи Пенчо Милков поднесе на румънския си колега икона на светеца – закрилник на братските Русе и ГюргевоГюргево

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!