BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първата частна банка в България е основана в Русе

„Гирдап“ е била акционерно спестително дружество

Днес кредитирането и банковото дело са неразделна част от живота ни. Какво е обусловило появата на банките, каква е историята на банковото дело у нас и коя е първата банка в България, може да разберете от статията, подготвена от Actualno.

История на банковото дело в България

Преди да ви отговорим коя е първата банка в България, ще ви запознаем с историята на кредитирането и банковото дело у нас и какви са факторите, обусловили необходимостта от извършване на банкова дейност. Възникването на банковото дело е неразделно свързано с появата на парите и сделките с тях, зараждането на пазарите и развитието на стоковото производство. Тези фактори естествено водят до необходимост от субекти със свободни капитали и знания как да използват финикийските знаци успешно, пълноценно и по начин, гарантиращ увеличаването им.

Търсейки отговор на въпроса коя е първата банка в България, следва да уточним българска или чуждестранна, преди или след Освобождението на страната ни. До средата на ХΙХ век по нашите земи като част от Турската империя, банки не са функционирали. Първата такава банка е Отоманската банка. Тя е отворила врати и стартирала дейност през 1857 г. Едва ли обаче можем да приемем тази първа турска банка за отговор на въпроса ни коя е първата банка в България.

По отношение на българското население през 1859 г. е направен опит за основаване на примитивна българска банка – обща народна каса за българите, който опит се оказва неуспешен. Общополезните каси, наречени след Освобождението земеделски каси, подпомагащи селските стопани, са онези, които полагат основите на банковата система у нас. Първата българска банка, наподобяваща съвременните, отваря врати чак през 1879 г.

Историята на първата българска банка

Коя е банката, открита през 1879 година, и коя е първата банка в България? Очаквано това е БНБ, чиито устав е утвърден на 5 януари от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Официалното откриване на първата българска банка е през същата година на 23 май, а първата банкова операция е извършена на 6 юни 1879 година. Първоначално БНБ не е имала право да отпечатва и пуска в обращение пари, нещо, станало възможно с промяна в устава ѝ през 1885 година. Същата година БНБ пуска в обръщение първите български банкноти. БНБ извървява дълъг път в своето развитие и играе важна роля по време на Втората световна война. През 1952 г. е стартирано сеченето на възпоменателни монети в открития Български монетен двор, а от 2007 г., тъй като България става част от ЕС, БНБ естествено става част от Европейската система на централните банки.

Коя е първата банка в България, която е частна?

В Русе през 1881 година е открита и основана от известни русенски търговци и финансисти първата частна банка в България – „Гирдап“ – акционерно спестително дружество. Това е една от най-големите банки в България по това време, като дейността ѝ системно се развива и около 1912 година тя е 3-та по големина частна банка. Тясно свързана била с Народнолибералната партия, като впрочем подобна свързаност на банките с партии не е изненадващо за онези години. Фалитът на тази първа частна банка е свързан с решение на БНБ като най-голям кредитор на „Гирдап“ за стартиране на процедура по обявяване на „Гирдап“ в несъстоятелност. До края на 30-те години продължават процедурите по ликвидацията на частната банка, а като причина за фалита се посочва лошо управление, извършвано в условията на голям конфликт на интереси.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!