BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приключи изборният ден в област Русе

Нормално приключи изборният ден в област Русе, това стана ясно от провелата се заключителна пресконференция на Районната избирателна комисия

Вече е обявен краят на изборния ден, а всички секции са заявили, че са приключили. В момента се попълват протоколите. От РИК съобщават за известно забавяне при приемането на първите протоколи поради проблем в компютърната система, но вече всичко функционира безпроблемно. Самият процес по обработка на данните е разделен на две контроли, като на първата се прави т.нар. визуална проверка, т.е. дали подписи и информация са правилно записани. Следва проверка от страна изчислителите, като едва след това се преминава към втората контрола. Там се сверява подадената информация в компютърната система с тази от протоколите.

Буквално преди броени минути в многофункционалната спортна зала „ОЗК Арена” в Русе пристигнаха и първите представители на две ковид секционни избирателни комисии. При тях проверката на протоколите е минала безпроблемно, тъй като правото си на вот в двете секции са упражнили общо 52-ма човека. Въпреки това в един от протоколите е имало допусната грешка при отчитането на преференциите. От Районната избирателна комисия напомнят, че в графата без преференции трябва да се запише разликата между действителните гласове за съответната партия и подадените преференции. Все още не са постъпили в РИК протоколи от секции, където е имало машинно гласуване. Най-вероятно, защото от съответната секция е необходимо да изчакат техник, който да прибере машината, тъй като след това тя отново се намира под охрана. При тези секции се очаква и известно забавяне в обработката на данните.

През днешния ден в Районната избирателна комисия са постъпили 10 сигнала, но всички те не са били уважени. Част от тях даже не са били и от компетентността на РИК, а са били свързани с недоразумения. Очакваният на Районната избирателна комисия са до вторник сутрин да се приключи с обработката на протоколите.

В обобщение може да се посочи, че по данни на РИК днешният изборен ден е преминал спокойно в областта.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!