BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представители на „Млади сърца“ жънат успехи с представянето на обичаи

Почти не минава седмица, през която членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово да не представят богатството на българските фолклорни обичаи.

Грамотите и медалите само от последните участия трудно могат да се съберат в залата за репетиции. Председателката на клуба Румяна Иванова не скрива, че зрителите в цялата страна изключително радушно приемат пресъздаването на обичаи. „Връщането към корените и възстановката на позабравени традиции се превърнаха в своеобразен хит особено сред младите поколения. В пресъздаването на обичаи привличаме хора от различни възрасти. Стремим се да се доближим колкото се може повече до автентичността и да запазим ритуалите до най-малките детайли и подробности. На сцената изнасяме и старинни предмети, които служат за онагледяване на действията и за декор. Изключително много се радваме, че имаме последователи сред деца и ученици. Младите пеят народни песни и танцуват хора и ръченици“, разказва Иванова.

Най-популярните обичаи са „Жътва“, „Пеперуда“ и „Ладуване“. Само преди дни дойде и поредното признание на жените и мъжете с посребрели коси от Третата национална фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. Журито присъди второ място за пресъздаването на „Жътва“.  „Жътварите“ спечелиха сребро и по време на Празника на хляба в село Ресен. Ценовчани смело се впуснаха и в надпреварата на кулинарния конкурс. Приготвяната единствено в този район баница макарина обра овациите не само на журито, но и на останалите участниците. По време на дегустацията тавата с лакомството беше опразнена само за няколко секунди. Участниците в „Млади сърца“ спечелиха златен медал с обичая „Ладуване“ в Петия фолклорен фестивал „Напевите на Янтра“. По време на празниците „От Дунава до Балкана“  Пенсионерският клуб в Ценово се представи с „Пеперуда“ като заслужено се класираха на трето място. В пресъздаването на обичаите редовно се включва със собствени изпълнения Женската певческа група и Детската фолклорна група „Славейче“ с ръководител Полина Георгиева.

Народните обичаи и традиции трябва не само да се съхранят в автентичния си вид, но и младите да ги приемат като едно неразривно цяло. Това е национално богатство, което постоянно трябва да се показва“, допълни Румяна Иванова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!