BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Платно с надпис „Дишай“ изписаха на площада в Русе

Спонтанен протест, организиран за часове в социалните мрежи от русенски майки, се състоя тази вечер на площада пред общината в Русе

Участниците го оприличиха като своеобразно повторение на събитията в края на 80-те години на 20 век, когато майките с колички се изправиха срещу хлорните обгазявания.

Надписът „Дишай“, изрисуван върху дълъг бял плат, обобщи исканията на хората на площада тази вечер, предаде Русе Медиа

 Формалният повод бе обгазяванията на Русе през последните няколко дни и особено снощи, за които днес институциите обясниха чрез прессъобщения, че са причинени от запалени въглища на баржа в Дунава. И то, след като стана ясно, че зрее недоволство и се готви протест. Единствено директорът на РИОСВРусе инж. Цонка Христова взе решението да излезе пред медиите, за да даде информация по въпроса, и дойде на протеста, за да отговори очи в очи на въпросите на хората.

Основен инициатор на протеста бе художничката Ина Валентинова, която има малко бебе и е прекарала кошмарна нощ. „Беше смрадливо, лютеше на очите, на носа, бебето се събуди с кашлица, един час не успях да го успокоя. Много хора с малки деца споделят същото, астматици са имали пристъп. Истината е, че и и предните лета и седмици се усеща тази смрад във въздуха. Може би не е само това корабче, тъй като то гори последната седмица“, каза Ина Валентинова. Според нея реакцията от страна на институциите е бавна и недостатъчна.

И тя, и Даниела Левакова правят паралел с хлорните обгазявания преди повече от 30 години и са потресени, че в някакъв вид историята се повтаря. „Отново виждаме майките и децата, отново усещаме въздуха, който не трябва да е такъв. Толкова много семейства се изнесоха от този хубав град и ми е безкрайно тъжно, че нещата продължават и няма решение на проблема. Работя с деца, обичам града, и не мога да кажа на моите деца „Останете в този град“. Това ми е най-голямата болка. Не усещаме по никакъв начин активността на институциите. На нашия гръб е този въздух, при който не можем да си отворим прозорците, защото през нощта децата ни го дишат. Непонятно е това да се случва в наше време“, каза Даниела Левакова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!