BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенсионери овладяват компютърната грамотност

20 пенсионери от Ценово влязоха в залата на интернет клуба като първокласници в класната стая.

Възрастните хора седнаха със страхопочитание пред мониторите и стъпка по стъпка започнаха да овладяват тънкостите на компютърната грамотност. Те са разпределени в две групи и всеки ден в продължение на няколко седмици ще посещават интернет центъра в Народно читалище „Христо Ботев“. Предвидено е обучението да бъде с продължителност от 20 учебни часа и е напълно безплатно за възрастните хора. Проектът по програма „Интернет за всички“ се провежда само в пет населени места в страната и обхваща 100 души. Инициативата се реализира с подкрепата на Асоциация „Съвременни читалища“.

Обучението е адаптирано и съобразено с потребностите и уменията на възрастните хора. По време на курса те ще преминат през четири основни модула за работа с интернет, уточни обучителят на групата и ръководител на интернет центъра Ниази Акифов.

Постепенно жените и мъжете с посребрели коси ще се запознаят с компютърната техника, ще придобият основни умения да работят с интернет и да използват мобилни устройства. Курсистите ще бъдат запознати и с най-важните изисквания за онлайн безопасност.

„Почти всички членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ изявиха желание да се включат в обучението. На повечето от тях децата им са разпилени в големите градове, или са на гурбет в чужбина. След курса комуникацията между деца и родители ще бъде много по-лесна“, не скри председателката на клуба Румяна Иванова.

По време на обучението всички участници ще си направят регистрация на собствена електронна поща и ще придобият умения за работа в социалните мрежи.

„Истинско удоволствие е да проследиш новините в развитие или да получиш повече информация за въпроси, които те вълнуват и интересуват. Вече ще се опитам до открия състуденти и приятели отпреди повече от четиридесет години. Никак не е маловажно, че компютърът може да се окаже и добър помощник в домакинската ми работа – да открия нови кулинарни рецепти и съвети за личното стопанство“, не скри първите си впечатления бившата учителка Пенка Петрова.

Любопитен факт е, че повечето от желаещите да навлязат в дебрите на интернет пространството са жени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!